torstai 22. toukokuuta 2014

SHOP or NOT?


Mua saa harvemmin hiljaiseksi. Mulla on aika kova ja korkea suojamuuri jonka takaa on helppo heittää herjaa. Mua on aika vaikea koskettaa syvältä. Jollakin tapaa usko ihmisten tarkoitus perään on jo kauan sitten karistanut glitterit silmäkulmista.

Tämä on nyt jonkin sortin mielipidekirjoitus, hätähuuto tai ehkä vaan toteamus asiakaspalvelun ja myyjien tasosta Suomessa. Ei siis mitään todella traagista, mutta mikä on monta kertaa nyt puolen vuoden sisään jäänyt mietityttämään, niin hyvässä kun pahassa.
Ja tää kuitenkin liittyy muotiin aika paljon....  :D 

Taustaksi, niin olen itse myös myyjä muotiliikkeessä, olen ollut sitä jo kohta kymmenen vuotta (ehkä jopa enemmän) ja eri pesteissä ja yrityksissä aina ajautunut jollain tapaa kouluttamaan myyjiä ja asiakaspalvelijoita. Mulle sana asiakaspalvelija tarkoittaa asiakkaan pyyteetöntä palvelemista ja myyjä on asiakaspalvelija jolla on halua myös myydä.  Kun palvelen sinua tai myyn sinulle, uskon olevani siinä ihan hyvä, en paras, koska haluan myös uskoa, että pystyn kehittymään jokaisesta asiakaskohtaamisesta edes jonkin verran. Se pitää yllä jonkinlaista motivaatioita ja pitää yllä tunnetta, että saan työstäni jotain muutakin kuin palkkaa. Asiakkaana itse arvostan persoonallisuutta, tilaa, rauhaa, suoria mielipiteitä sekä pelisilmää ja myyjänä yritän palvella sinua, niin kuin haluaisin itseäni palveltavan.

Shopping is better than sex.At least if you're not satisfied you can exchange it for something you really like 


Vuos sitten muutettiin uuteen kotiin ja meillä edelleen jatkuu täydellisen vuodesohvan etsintä sekä lamppuja puuttuu sieltä täältä, joten viikonloppu harrastuksena ajoittain vierailemme huonekaluja myyvissä liikkeissä. ”Projektin” pituus voi johtua vuodesohvan osalta pitkälti siitä, että valikoima vaan on tällä hetkellä todella suppea ja huono. Mutta ei ole ollut turhaa vierailla näissä liikkeissä, koska olen löytänyt itsestäni tai suojamuuristani huonekalumyyjän mentävän raon. 
He ovat niitä myyjiä, jotka saavat suojamuurini rakoilemaan ja kutistumaan olemattomiin. He jättävät minut kerta toisensa jälkeen seisomaan sanattomana keskelle myymälää tai saavat minut kääntymään toisen sohvan kohdalla takaisin autoon odottamaan.

Jooo, samalla ainakin kaksi ihmistä kääntyilee tuoleissaan, miettien "taas haukutaan huonekalumyyjiä, tulis itte myymään", mutta kun huolestuttavan asiasta tekee se, että sama ilmiö on rantautunut Helsingin keskustan muotiliikkeisiin. Sen sijaan, että huonekalumyyjiä olis oikeesti alettu ohjaamaan kohti uusia toimintatapoja, niin joku neropatti on päättäny, että mekin halutaan tehdä noin. Siellä ne myyjät nyt sitten toistelevat robotin omaisesti samoja heille määrättyjä ”myyntilauseita” ja tyrkyttävät jokaiselle sukupuoleen, ikään tai pukeutumistyyliin katsomatta pinkkejä kampanja chinoja. Astut liikkeeseen ja heti iholla on joku vaatimassa vastausta kysymykseen "mitä haet", intopiukeena tekohymyyn sonnustautuneet myyjät huutelevat tarjouksia jo ensimmäiseltä askelmalta, kun samalla heidän olallaan istuva piru kuiskii tavoitelukuja. 
Työstä suoriudutaan, koska on pakko!

Toinen tapa saada mut hiljaseks on koskettaa syvältä. Olen sen verran kilpailu henkinen suorittaja, että tykkään tavoiteluvuista. Päivälle on mukava asettaa muutama tavoiteluku mitä kohti kulkea, onpahan työssä sitten päämäärää. Yks mun tavoite luvuista on kymmenen ja se on kaikista tärkein luku - jos se ei toteudu, muillakaan luvuilla ei ole väliä. Minun on päivän aikana siis saatava kymmenen todella tyytyväistä asiakasta kassan kautta ulos ja saada he vielä palaamaan. Koskettavaa asiasta tekee se, kun suomalainen asiakas kertoo kiitollisuutensa ja ehkä jopa innostuessaan hiukan kehuu.
Jos joskus kuvitteellisesti olisinkin hiukan väsähtänyt työhöni, asiakkaan kiitollinen hymy saa taas jaksamaan. 

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ollut vain lytätä, vaan myös nostaa, koska myös viimeisen puolen vuoden aikana olen törmännyt todella hyvään asiakaspalveluun ja myynnin edistämiseen. Niistä kokemuksista on ilo kertoa uudestaan ja uudestaan ja näitä myyjiä ja liikkeitä on ilo suositella myös muille. 

On todella ihanaa ja koskettavaa tulla huomatuksi ja saada hyvää ammattitaitoistapalvelua. On ihanaa huomata, että myyjä on persoona, siinä missä me kaikki, hänellä on taito ottaa tila haltuun ilman, että hän tunkeilee, hän on inhimillinen ja antaa sen myös näkyä. On ihana huomata kun myyjä nauttii työstään ja tekee sitä pilkesilmäkulmassa. 

 Minun viimeaikasista kokemuksistani asiakkaana paras on ollut kohtaaminen GTIEn Jennin kanssa ja muistin sanoa sen hänelle ääneen. :D 

Mistä sinä olet saanut hyvää palvelua? Mikä on liike mihin aina palaat tunnelman ja palvelun takia?
Sana vapaa, jaetaan kokemuksia, jotta muutkin saisivat ihania kokemuksia asiakkaana :D

-T-
Steve Jobs Quote re work  You'll need a great CV to find a new job, we write amazing, interview-winning CVs! Visit us at:  www.professional-cv-writer.co.uk Like us at: www.facebook.com/angliacvsolutions


2 kommenttia:

  1. Ja ihanaa oli tänään Helsingin Stockalla törmätä MAC:in pisteellä ihanan pirtsakkaan ja asiansa osaavaan myyjään. Jolla oli vinkkejä jos sun moiseen meikkiongelmaan. Hyvällä mielin lähdin kassan kautta ulos, pussukassa uusi kesäpuna ja rajaus huulille. :D

    VastaaPoista
  2. Tähän täytyy lisätä Forumin Monkin asiakaspalvelun korkea ja inspiroiva taso.
    -E-

    VastaaPoista