maanantai 17. helmikuuta 2014

I'm gonna survive without it



Rakastan hyvää ruokaa ja mielummin myös syön sitä, mutta jos on aikaa niin rakastan myös sen tekemistä. Rakastan leipää ja olen aina rakastanut rakennella mitä herkullisempia täytettyjä patonkeja...Rakastan harvinaisia hitaan startin aamuja, johon kuuluu ison kuppi kahvia, täytetty vehnäpatonki, hömppälehti ja minä.


Kunnes viime marraskuussa rakkauteemme syntyi ensimmäinen särö kun lääkärin lausunnon mukaan minulla mahdollisesti oli puhjennut vehnä-allergia. Kropassani, pääasiassa taipeissa oli puhjennut äkillisesti todella paha ihottuma ja siltä istumalta ruokavaliosta jätettiin pois vehnä ja hetken päästä myös ohra ja ruis sekä suoraan ihon kanssa kosketuksessa olevat hajusteet. Helmikuun alussa oli taas lupa alkaa pikkuhiljaa kokeilemaan tarkkaillen viljoja... 

Sämpylöitä on leivottu ja muutamat uudet lempituotteet on jo kaupoista bongailtu ;D

Faktaa: 
Vilja-allergiassa elimistö synnyttää vasta-aineita viljan valkuaisaineita eli proteiineja kohtaan. 
Vilja-allergikko ei yleensä siedä vehnää, ohraa ja ruista. Kauran sopivuus vaihtelee. Henkilö voi allergisoitua myös maissille, riisille, tattarille tai hirssille. Vilja-allergia on eri asia kuin keliakia taikka gluteenin yliherkkyys vaikkakin oireet sekä hoito ovat melko samanlaiset. Vilja-allergiasta voi parantua kun noudattaa täysin viljatonta ruokavaliota 1-2 vuoden ajan.

Oireet: 
Allergian seurauksena olo voi olla, kun olisi tiejyrän alle jäänyt tai päällä olisi vuosisadan pahin krapula; taiveihottumaa joka "leimahtaa" viljaa sisältävien ruokien syönnin jälkeen, pistävää ja särkevää mahakipua, mahan sekaisuutta sekä mahan turpoamista, päänsärkyä, poskionteloiden särkyä, väsymystä, tuntu huonosta yleiskunnosta, imusuonten turvotusta, jäsenten särkemistä tai puutumista viljaa sisältävän ruoan jälkeen. 

Myös psyykkiset oireet, kuten apaattisuus, keskittymisongelmat ja muistiongelmat ovat mahdollisia.
Muita oireita voi olla myös kutinaa ja punoitusta nielussa,  ihon kuivumista ja hilseilyä sekä aikuisiän aknea.


Onneks letut kuitenkin onnistuu todella hyvin gluteenittomistakin jauhoista :D 

Kun helmikuun alussa (oikei tammikuun lopussa) aloin taas pikku hiljaa syömään viljatuotteita, oireet olivat entistä pahemmat - joten nyt edessä on muutaman vuoden totaali tauko viljatuotteissa ja pienoinen ruokavalion muutos. Miten sattuikin, että tämä puhkes just kun Gluteenitonta ruokavaliota on alettu hypettää uutena trendi-ilmiönä...

Kun olen alkanut puhumaan ääneen asiasta, niin moni lähipiirissä on tunnustanut joskus miettineensä viljojen merkitystä sumuiseen, voimattamaan oloon sekä vatsan käänteisiin ja väänteisiin. Ennen vilja-allergiaa pidettiin pienten lasten sairautena, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana aikuisten yliherkkyydet ovat olleet kasvussa. Tämä on seurausta viljojen jatkuvasta jalostamisesta sekä ihmisten lisääntyneestä viljatuotteiden käytöstä.

Se mitä tulee trendi-ilmiöihin, niin aiheesta kun aiheesta löytyy todella paljon kirjoittelu netin ihmeellisestä maailmasta ja asian hyviin ja huonoihin puoliin kannattaa tutustua hyvin ennen kuin lähtee suinpäin sukkelaan mihinkään tehokuurille. 


Miksi suosia gluteenitonta ruokavaliota?? On kattava blogikirjoittelu gluteenittoman ruokavalion puolesta ja se kannattaa lukea ihan vaan vaikka vastapainona sille karppaukselle. Googleen kun laittaa nimen Antti Heikkilä, niin saa myös mielipiteen miksi viljaton ruokavalio olisi parempi ruokavalio... 

Vehnäpatongit, vehnäoluset ja Pandalaku jää, mutta tilalle tulee omat gluteenittomat kaurasämpylät ja Corona - NOT BAD!  
Raporttoin vaikka muutaman viikon kuluttua tuntemuksista.
Tsemppiä vatsan käänteisiin ja väänteisiin :D 


-T-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti