tiistai 14. lokakuuta 2014

Lämmin punajuuri vuohenjuusto salaatti

Ostin yks päivä mennä viikolla pussillisen punajuuria, sen enempää ajattelematta, mihin niitä käyttäisin. Isäntä on jo jonkin aikaa puhunut Borssikeitosta, joten sitä kokeillaan varmasti tulevina viikkoina.


 Sunnuntai päiväksi piti kuitenkin saada kanan seuraksi jokin ihanan syksyinen salaatti ja päätin lähtee kokeilemaan millaisen salaatin sais koottua punajuuren ympärille. 

Punajuurihan on melkoista superruokaa ja sisältää  reippaasti ravintokuituja, vettä sekä monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuresta saa myös A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja sekä folaattia. 



Lämmin punajuuri vuohenjuusto salaatti:
(2 henkilölle)

4 keskikokoista punajuurta
2-4 valkosipulin kynttä
2rkl öljyä
provense maustesekoitusta
Vuohenjuustoa oman maunmukaan
1 salotti sipuli 
villi rugolaa
tammenlehtisalaattia
suola ja pippuri
puolikourallista auringonkukansiemeniä

Kuorin ja pilkoin punajuuret ohuiksi lohkoiksi ja maustoin chiliöljyllä, provense maustesekoituksella, pippurilla ja suolalla. Laitoin hyvin maustetut lohkot uunivuokaan johon lisäsin vielä valkosipulin kynnet, annoin valmistua uunissa 200 asteessa, n. tunnin.
Kypsennys aika riippuu uunin tehoista sekä punajuuren "iästä", sillä nuoret vastanostetut punajuuret kypsyvät nopeasti, mutta talven yli varastoidut punajuuret vaativat pidemmän kypsentämisajan, sillä niistä tulee kovempia varastoinnin aikana, kun sokeri muuttuu tärkkelykseksi. Itse aloin 45minuutin jälkeen tarkastelemaan kypsyyttä, jotta punajuuri ei myöskään ylikypsy. Minusta ruuassa pitää säilyttää myös suutuntumaa.

Kokosin tammenlehtisalaatin, rukolan, sipulin, auringonkukansiemenet sekä vuohenjuuston lautaselle ja kun punajuuret olivat kypsyneet nostelin punajuuret salattipedille. Käytä ihmeessä vuokaan jäänyt öljy hyväksesä salaattikastikkeena. 


...and enjoy!
-T-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti