lauantai 26. huhtikuuta 2014

Eat what you want...

Nyt on pientä pääsiäis lomaa pidelty ja latailtu akkuja, että jaksaa seuraavat 31. päivää ennen ensimmäistä kesäloma rupeamaa.

Mulla olis nyt ruhtinaaliset viisi kuukautta gluteenitonta elämää takana, jos muutamaa hairahduksissa nautittua olut hörppyä ja maistiaispalasta ei lasketa. Alkuun oletin, että tämä olisi yksi vaikeimmista asioista mitä oon elämäni aikana tehnyt, mutta tämä onkin ollut yllättävän helppoa, kun ruokavalio kuitenkin on pysynyt suht samanlaisena. Pientä vaivaa on vain joutunut näkemään korvaavien tuotteiden etsimiseen taikka sitten leipomiseen, mutta oon enemminkin ottanut sen vastaan mahdollisuutena oppia uutta esim. leipomaan :D 

Kinuskilla päiväkahvilla <3 

Jooo, okei nää ei o mun leipomia :D Ihan näin hyväks en o vielä oppinu... Katellaan uudestaan sitten viiden kuukauden päästä ;) Nuista kakkusista ja siitä kuka ne on leiponut voisin innostuksissani höpöttää vaikka seuraavat kolme bostausta sillä sen verran sanattomaksi, kiitolliseksi ja iloiseksi minut sai tuo kyseinen kahvihetki Kinuskillassa. Se ihmisläheinen tunnelma ja se palvelu ja kuinka minut otettiin huomioon erityisruokavalioni kanssa <3 


Kinuskillan konditoriassa kaikki kakut ja leivonnaiset valmistetaan alusta loppuun käsityönä ilman lisäaineita ja kakkuhyllyssä on useampi gluteeniton vaihtoehto. Menusta saa myös esim. kaikki hampurilaiset gluteenittomaan sämpylään ja brunssillakin erikoisruokavalio huomioidaan, kunhan siitä ilmoittaa pöytävarauksen yhteydessä. SUOSITTELEN, vaikka et "ruokavammanen" olisikaan! :)

Nyt kun tämä vehnätön ruokavalio on hypetyksissään, niin on ollut hirmuisesti myös keskustelua ruokavalion hyvistä ja huonoista puolista ja aika usein kun artikkelissa esim. haastatellaan ravitsemusterapeutteja, niin käännetään hyvät vaikutukset leivän, pizzan ja hamppareiden pois jäännillä, esim. tseppaajat.fi sivustolla olleessa artikkelissa ravitsemusterapeutti Päivi Serti kommentoi näin; "Kun jättää pitsat, kakut ja hampurilaiset pois ruokavaliosta niin automaattisesti energiansaanti vähenee ja ihminen laihtuu. Sertti toteaa, että kilojen putoaminen saattaa sitten edelleen lievittää nivelvaivoja ja tuoda helpotusta esimerkiksi astmaan. Vehnän väitettyjä yhteyksiä kakkostyypin diabetekseen tai migreeniin hän ei kuitenkaan näillä tiedoilla allekirjoita".
Meilläpä ei laihduteta ja meilläpä syödäänkin gluteenittomasti edelleen leipää ja on edelleen pastapäiviä, pizzaperjantai silloin tällöin ja mässäily lauantait jolloin saa syödään hamppareita, mutta... 
  • minäpä olen hiukan (todellakin vaan hiukan) laihtunut 
  • vatsa ei pömpötä
  • nuoruus iästä asti vaivanneet kovat migreenikohtaukset ovat hävinneet 
  • Ennen "kuuria" mulla oli myös tosi usein "tiejyrän alle jäänyt" fiilis, jolloin jokainen nivel kropassa särki ja askel oli tooooodella painava. Kaikki tuo särky on nyt ollu  jo kohta neljä kuukautta poissa
  • ja ympäri kroppaa olleet pigmenttiläiskät on hävinnyt myös.    

Lääkäri Taija Somppin mielestä suomalaisten pitäisi jo geeniperimänsä vuoksi välttää gluteeniviljoja, sillä esimerkiksi keliakiageenit ja gluteeniherkkyys ovat hyvin yleistä suomalaisessa väestössä. Moni sairastaakin piilevää keliakiaa, joka huomattavan usein saattaa jäädä diagnosoimatta.
(http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/eroon_vehnasta)

.... ja mitä enemmän mä tästä mun gluteenittomasta elämästä muille höpöttelen, sitä enemmän löydän kohtalotovereita ja kiitosta. 

Loppuun tämän hetkisesti PARAS ja HELPOIN kaurasämpyläohje. Tsemppii!


AINEKSET
4 dl vettä
1 tl suolaa
½ dl Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta
1 ps Sunnuntai Kuivahiivaa ( á 11g)
9 dl Provena Gluteeniton Kauraleipäseosta (500 g)
OHJEET
Mittaa kulhoon +42-asteinen vesi (reilusti kädenlämpöinen). 
Lisää joukkoon suola, rasva ja jauhoseos, johon kuivahiiva on sekoitettu.
Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella; ensin hitaalla nopeudella noin puoli minuuttia, sen jälkeen täydellä teholla noin minuutti, minä oon sekoitellu ihan käsipelillä ja hyvää on silti tullu.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 15 minuuttia.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta tanko.
Jaa tanko 12 palaan, jos haluat pieniä sämpylöitä, 6 palaan jos vähän isompia.
Pyörittele palat ruokaöljyyn kostetuin käsin pyöreiksi sämpylöiksi.
Kohota sämpylöitä pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä 20 minuuttia.
Voitele sämpylät munalla tai vedellä ja ripottele pinnalle esim. auringonkukan siemeniä.
Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.


-T-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti